ZDRAVÁ VÝŽIVA |
|
Domů
____________________________
Bílkoviny |
TukyVětšina potravin tuk obsahuje. Je zdrojem esenciálních a jiných mastných kyselin , též je nutný pro vstřebávání vitaminů A, D, E, K. Tuky v potravinách jsou ze tří mastných kyselin - nasycených, mononenasycených a polynenasycených. V tučných jídlech najdeme všechny tři kyseliny pohormadě, v mase a mléce spíše nasycené a v rostlinné potravě více nenasycených a v rybách jsou jen polynenasycené. Cholesterol je pak složka živočišných potravin podoná tuku, může být obsažena i v netučných potarvinách. Nebezpěčí vysoké spotřeby tuků spočívá v možnosti nadváhy, srdečního infarktu a mozkové mrtvici, zejména kvůli nasyceným tukům. V gramu tuku je 9 kalorií, ale v gramu bílkovin či uhlovodanů jsou jen 4 kalorie. Nevýhodou je též to, že přebytek se ukládá jako zásobní tuk, pokud je jako tuk dodán. Hůře se totiž pak ukládá, pokud je dodán jako bílkovina či uhlovodan. Lidé by měli snížit příjem nasycených tuků.
Mononenasycené mastné kyseliny jsou vlastně oleje, řepkový, sezamový nebo olivový. Nesnižují hladinu cholesterolu v krvi, ale pomáhají udržovat hladinu HDL cholesterolu (zdravého). Shrnutí:
|