ZDRAVÁ VÝŽIVA

Domů ____________________________

Bílkoviny
Tuky
Uhlovodany
Vláknina
Vitaminy, minerály
O zelenině
O ovoci
O čaji
O mléku a mléčných výrobcích
O škrobovitých potravinách
O luštěninách
O masu a rybách
O ostatních potravinách
Vegetariánství
Čemu se vyhnout?
Anorexie, bulimie
Potraviny jako lék
Recepty
Odkazy, použitá literatura
____________________________
Autor
Kontakt
Diskuzní fórum

TOPlist

Recepty

Letní džuveč

Suroviny
  • 400 g zelených paprik
  • 200 g brynzy
  • 60 g cibule
  • sůl
  • pepř
  • 40 g oleje
  • 2 vejce
  • 2 dcl mléka
  • petrželka či pažitka

    Postup
    Osmažíme cibulku, přidámě na proužky nakrájenou papriku, osolíme, podlijeme vodou a dusíme. Rozšleháme vejce, smícháme s mlékem, brynzou (či tvrohem), petrželkou, solí a pepřem. Směs vlijeme k paprikám a vše zapečeme v troubě. Podáváme s brambory, zdobíme rajčaty.

    Mrkvová pomazánka

    Suroviny
  • 3 mrkve
  • menší kousek celeru
  • 1 balení taveného sýra
  • 2-4 stroužky česneku
  • 4 lžíce sojanézy či příp. majonézy či kysané smetany
  • sůl

    Postup
    Mrkev a celer nastrouháme najemno. Vmícháme sýr, česnek a sojanézu. Osolíme.

    Fazolový guláš

    Suroviny
  • 400g fazolí (můžou být i z konzervy)
  • cibule
  • rajčata, rajčatový protlak nebo kečup
  • sůl
  • koření (bazalka, oregáno, provence...)
  • vinný ocet
  • olej
  • hladká mouka
  • soja, tofu či sojový párek

    Postup
    Osmahneme si na olivovém oleji cibuli nakrájenou najemno. Přidáme tofu či sojový párek. Pokud se rozhodneme pro sóju, musíme ji nejdříve povařit ve vodě ochucené vegetou. K cibuli a párku (tofu, sojiú přidáme uvařené fazole (dobrá je kominace bílých a červených), rajčata (či méně zdravá varianta: rajčatový protlak nebo kečup), sůl, koření, vinný ocet. Podle chuti dokyselíme octem nebo dosladíme.

    Podáváme s celozrnným chlebem.

    Brokolicová polévka

    Suroviny
  • brokolice
  • cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 balíček měkkého sýra
  • krajíce starého chleba
  • sůl
  • olej
  • hladká mouka

    Postup
    Brokolici uvaříme v osolené vodě doměkka, rozmixujeme, připravíme olejovou cibulovou jíšku a přilijeme brokolicovou směs. Přidáme česnek, sýr, sůl. Na oleji orestujeme chléb.

    Pšeničný salát

    Suroviny
  • 150 g pšenice
  • větší cibule
  • 5 mladých cibulek
  • 3 rajčata
  • svazeček petrželky
  • sůl
  • citron
  • 3 lž oliv. oleje
  • 1 lž kečupu
  • listy z hlávkového salátu

    Postup
    Namočená zrna (min. 3 hod.) uvaříme dokřupava a necháme stát. Ostatní ingredience kromě salátu smícháme, přidáme vychladnou pšenici a poklademe na listy salátu. Můžeme zdobit olivami.

    Karbanátek ze zelených špaldových zrn

    Suroviny
  • 250 g zelených zrn špaldy
  • 900 ml vývaru
  • cibule
  • 1 houska
  • nasekaná mladá cibulka
  • sůl
  • pepř
  • 1 muškátový oříšek
  • 2 vejce
  • sklenice strouhanky
  • 3 stroužky česneku
  • bazalka, saturejka

    Postup
    Zrna namočíme na 2 hodiny a vaříme ve vývaru do rozvaření. Orestujeme cibuli. Umeleme namočenou žemli (housku), přidáme cibulku, petrželku, strouhanku, sůl, pepř, 1 vejce a 1 žloutek. Dochutíme pepřem a mušk. oříškem. Promícháme. Na prkýnko posypeme strouhanku a na prkýnku vytváříme placky, které namáčíme v bílku. Smažíme. Podáváme se zeleninou a brambory či bramborovou kaší. Špaldu lze nahradit např. sojovým granulátem.

    Zeleninová smaženice s vločkami

    Suroviny
  • 50 g žitných vloček
  • 300 g rajčat
  • 300 g brokolice
  • 100 g ředkviček
  • 4 vejce
  • sůl
  • pepř
  • pažitka
  • 200 g cibule
  • olej

    Postup
    Osmahneme cibuli, přidíme nakrájenou ředkvičku, brokolici a rajčata, osolíme, podusíme. Přidáme vločky, povaříme. Zalejeme vejci, ochutíme. Ozdobíme pažitkou. Podáváme s brambory či pečivem.