ZDRAVÁ VÝŽIVA |
|
Domů
____________________________
Bílkoviny |
O masu a rybáchMaso je další složkou naší výživy. Obsahuje významné prvky (např. železo, fosfor, mangan vitamin A, D či B12), bez kterých se tělo neobejde. Pokud se člověk rozhodne nejíst maso, měl by se na tyto prvky zaměřit a snažit se je doplnit jinou formou. Více o vegetariánství viz odkaz v menu. Odborníci doporučují jíst maso drůbeží, popř. hovězí; vepřovému a zvěřině bychom se měli vyhnout a jíst ho jen zřídka. Libové červené maso (zejména hovězí) obsahuje více železa než drůběží, není proto nutné jej zcela vyřadit z jídelníčku. Drůbeží maso obsahuje aminokyseliny, které jsou důležité pro svaly a orgány. Dokáže snižovat hladinu inzulínu. Nic se však nemá přehánět. Maso též obsahuje dost cholesterolu a těžkých kovů. Výhodou jsou stále se rozšiřující bio produkty, tedy i bio-masa, která by měla být zbavena (alespoň částečně) škodlivých látek. Ryby bychom oproti ostatním masům měli jíst častěji. Přibližně dvakrát týdně. Doporučuje se jíst tučné rybí maso pro omega-3 mastné kyseliny. Patří mezi ně např. losos, sardinky či makrela. Co se týče vnitřností, panují na jejich konzumaci různé názory. Obsahují sice velmi velké množstí vitaminu A, železa a kyseliny listové, ale na druhou stranu jsou velmi tučné a obsahují mnoho cholesterolu. Pokud se však vnitřností nechcete vzdát, volte spíše vnitřnosti mladých zvířat a zahrnujte je do jídelníčku max. 1x za 14 dní. Těhotným ženám se nedoporučují vůbec. Podobně to bude i s konzumací uzenin a paštik. Obsahujé mnoho cholesterolu, tůků, soli a hlavně mnoho konzervačních látek. Ne vždy jsou také vyrobeny z kvalitních surovin. Jezte je proto co nejméně, nejlépe vůbec. A volte ty nejkvalitnější (šunku od kosti či drůběží šunku). |