ZDRAVÁ VÝŽIVA

Domů ____________________________

Bílkoviny
Tuky
Uhlovodany
Vláknina
Vitaminy, minerály
O zelenině
O ovoci
O čaji
O mléku a mléčných výrobcích
O škrobovitých potravinách
O luštěninách
O masu a rybách
O ostatních potravinách
Vegetariánství
Čemu se vyhnout?
Anorexie, bulimie
Potraviny jako lék
Recepty
Odkazy, použitá literatura
____________________________
Kontakt
TOPlist

O čaji

Čaj je zřejmě hned po vodě nejrozšířenějším nápojem na světě. O historii si můžete přečíst např. tady nebo tady .

Druhy čajů


Bílé čaje

čaj Není fermentován, je jen sušen. Je tak nejpřirozenější a nejpodobnější čerstvému čaji.

Zelené čaje

Je polofermentovaný. Bývá sušen či pražen, v Číně někdy přímo nad ohněm, v Japonsku nad párou. Právě v těchto dvou zemích je velmi rozšířen, dostává se však i do ostatních zemí.
Doporučuji vyzkoušet např. čínský jasmínový čaj, japonskou senchu či gurichu, která má povzbuzující účinky.

Zelený čaj je velmi dorý antioxidant, má antimikrobiální a antialergenní účinek. Hodí se tak nejen při hubnutí, ale i při alergiích, virových a akteriálních infekcích a jako ochrana proti volným radikálům.

Černé čaje

Jsou plně fermentované a proto také velmi výrazné barvy. Oblíbeny jsou především na západě.

Tmavý čaj

Sem spadá jen jeden druh - Pu-Erh. Je to velmi silný čaj, dvakrát fermentovaný. Ne každý jej dokáže pít, komu však zachutná, zůstane olblíbeným. Pu Erh obsahuje málo kofeinu a má léčebné účinky. Hodí se k redukci váhy, ke snížení hladiny cholesterolu a k celkové očistě organismu. Vyzkoušený jej mám i jako koření na maso.